0 505 603 95 73
tren
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bağlıca Mahallesi Su Kaçak Tespiti

20 Nisan 2017
4.801 kez görüntülendi
Bağlıca Mahallesi Su Kaçak Tespiti

Su kaçağı tespiti yaptırmak istiyorsanız mutlaka uzman ve profesyonel bir su kaçağı servisi firmasına su kaçağı tespiti yaptırın. Günümüzde su kaçağı problemi neredeyse her ev ve işyerinde meydana gelmekte. Mal sahiplerinin ve cihazları olmayan su tesisatçılarının suyun aktığı yeri dikkate alarak ev ve işyerlerinde duvar veya zemini kırmaktadır. Su kaçağını bulamadıkları gibi ev sahiplerine daha fazla tamirat maliyeti getirmektedir.

Su kaçağı tespiti son teknoloji ve sürekli geliştirilen cihazlar ile yapılır. Sizlere özellikle belirtmek istediğimiz husus şudur ki; cihazlı su kaçağı tespitinin amacı en az hasarla su kaçağını bulmaktır. Hassas su kaçağı tespiti makinelerimiz sayesinde su kaçağı artık dert değil. Evinizin içinde tespit edilemeyen su kaçaklarını bulacağımıza sizlere söz veriyoruz.

Uyarı: Son dönemlerde bazı su kaçağı tespiti firmaları sıcak ve soğuk su tesisatı için ayrı para gider borularının kontrolü için ayrı para istemektedir. Evinize gelen su kaçağı tespiti servisi temiz su ve pis su tesisatına bakmak zorundadır. Telefonla konuşurken mutlaka bu detayları sormayı unutmayın. ” Biz pis su tesisatına bakmıyoruz, bu fiyata gider borualrına bakmak dahil değil” gibi bahaneler uydurarak sizleri zor durumda bırakabilirler.

BANYOMUN TAVANI KÜFLENİYOR NEDEN OLABİLİR?

Duvarda oluşan kabarma veya hiç sebep yokken küf tutan tavan su kaçağının en bariz belirtisidir. Duş teknesi ya da küvet bölümünün tavan kısmında oluşan bazı kabarma, tavan boyasının siyahlaşması su kaçağının belirtisi olabileceği gibi, o alandaki havasızlıktan kaynaklı rutubet olabilir. Konuyu daha detaylı olarak aşağıda anlatalım;

BANYO TAVANINDA SİYAH LEKE OLUYOR. KOMŞUMDA SU KAÇAĞI OLABİLİR Mİ?

Banyo tavanı küflenmesi ya da lekelerin oluşması neredeyse her evde meydana gelmektedir. Arızanın tespiti esnasında dikkat edilmesi gereken iki husus vardır.

  1. Küf veya leke üst komşunuzdaki su kaçağından olabilir
  2. Banyonuzun havalandırmasının yetersiz olması nedeniyle leke veya küf olabilir.

Banyo tavanında siyah lekenin tespiti hususunda kesin tespitin yapılması için üst komşunuzun dairesinde su kaçağı tespiti yapılması şarttır. Yapılan kontroller neticesinde en küçük bir detay bile önemsenmelidir. Özellikle eski tip gömme küvetlerde su sızıntısı sürekli meydana gelir.

Üst komşunuzun dairesinin kontrolleri esnasında ıslak zemin derz araları da dikkatlice kontrol edilmelidir. Derz araları ışık ve maket bıçağı yardımıyla titizlikle incelenmelidir. Süzgeç kenarlarında boşluk olup olmadığına bakılmalıdır. Süzgeç kontrol edilirken aşağıya doğru esneyip esnemediği bastırılarak kontrol edilmelidir. Özellikle gırtlak hortumu ile bağlanan süzgeçlere dikkat edilmelidir.

Şayet üst komşunuzun banyosunda su akıntısı yoksa dairenizin havalandırması kontrol edilmelidir. Havalandırması yetersiz yerlerde banyo tavanı siyahlaşma sorunu kaçınılmazdır. Yeterli havalandırma sağlanamıyorsa, suya dayanıklı silinebilir boya ile tavanı boyayıp siyahlaşma olunca silebilirsiniz.

Bina ortak giderindeki su kaçağı küflenmeye sebep olur mu?
Bu durumda göz ardı edilmemelidir. Yapılacak tespitlerde binanızın ortak gider borularıda kontrol edilmelidir.

Dikkat: Arıza nerede olursa olsun su kaçağı tespiti ve su kaçağı tamiri sonrası daire sahibi kabaran ya da leke olan bölgeyi hemen tamir yaptırmamalıdır. Suyun kuruması beklenmelidir. Aksi takdir de tekrar kabarma veya leke olur.

Evdeki Su Boruları Sürekli Patlıyor, Sebebi Ne Olabilir?
Evinizde su tesisatı boruları sürekli su patlıyor ve su kaçağı oluyorsa, su kaçağı tespiti ve tamir masrafları canınızı sıktıysa lütfen dikkatlice okuyunuz.

Su tesisatı ilk yapılış aşamasında;

  1. Kaliteli malzeme
  2. Nitelikli usta
  3. Doğru tesisat güzergahı
  4. Doğru montaj
    dörtlüsünden oluşmalıdır.
    Bu dört husus su tesisatının temelini oluşturur.

Bu duruma kesin çözüm bulmak için yapılacak bazı test ve tespit işlemleri aşağıdaki gibidir;

Evinize şebekeden (su saatinden) giren suyun basınç değerinin ölçülmesi
Şayet şebekeden gelen suyun basıncı çok fazla ise dairenizin su sayacı kısmına basınç düşürücü montaj edilmelidir. Su tesisatının değiştirilemediği durumlarda önlem olarak yapabilirsiniz.
Basınç düşürücü takıldığı halde su borusu patlaması devam ediyorsa maalesef yapacak çok şey kalmıyor. Başlangıcında aslına uygun yapılmayan su tesisatını bir terzi gibi yamalayarak düzeltmek sizler için maliyetli olacaktır. Ve durum size kesin çözüm sunmakta da çok yardımcı olmayacaktır.

Su Kaçağının Diğer Nedenleri

  • Su borularının sürekli patlamasının diğer bir nedeni ise, su tesisatı yapılırken su borularının üstüne yağlı harç diye tabir ettiğimiz çimento oranı yüksek harç ile kapatılmasıdır. Su boruları genleşmeye maruz kalırlar. Genleşmeye maruz kalan boruların etrafı sert betonla kaplı olduğu için su borusu patlaması durumu ortaya çıkabilir.
  • İnşaat döneminde boruların darbe görmesi
  • Boru kaynak makinesinin doğru ısıda olmaması

Demir borular plastik borulara göre daha mı sağlam?

Zamanla paslanan galvaniz borularda da su kaçağı olabilir. Galvaniz boruların tamirat maliyeti plastik borulara nazaran daha fazladır. Islak zeminlerde derz aralarında boşluk olduğu zaman zemin altındaki boruların dışına da su ulaşır. İçten ve dıştan suya maruz kalen eski paslı demir borularda adeta kanserli bir hücre gibi çürük yayılmaktadır. Demir borular daha uzun dömürlü demek doğru olmaz.

Su Tesisatında Su Kaçağı Testi Yapılmasının Önemi

Su tesisatında en önemli hususlardan birisi de su kaçağı testi aşamasıdır. Bu test oranı işletme basıncının 4 kat oranında olmalıdır. Yani su tesisatı yapıldıktan sonra test pompası ile şebekeden (su saatinden) evinize gelen suyun basıncının 3 katı oranında test yapılmalıdır. Şebekeden gelen suyun basıncı ortalama 3-4 bar civarındadır. Su tesisatının yapılması bittikten sonra 12 bar ile test yapıldığında şayet su kaçağı yok ise bundan sonraki aşamalarda kolayca olmayacaktır.

TUVALET TAVANINDAN SU DAMLIYOR

Tuvalet tavanından su damlama arızası en sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesidir. Bu konu ile alakalı ön bilgi edinmek için su kaçağı testi yapmak ister misiniz?

Aşağıdaki işlemleri uygulayarak su kaçağı hakkında bilgi sahibi olursunuz.

  1. Alt kata akan su süreklimi akıyor?
  2. Alt kata akan su siz tuvaleti kullanınca mı akıyor?
  3. Alt komşuya akan su temiz su gibi berrak ve kokusuz mu?
  4. Alt kata akan su pis kokuyor mu?

Önemli

Tuvaletten alt kata su kaçağı sorunu çoğu mal sahibi tarafından yanlış tespit edilerek gereksiz yere fayans veya duvarlarını kırar. Su tesisatı borunuzda olan su kaçağı çok küçük olabilir. Zemine biriktikten sonra alt kata sızıntı yapabilir. Özellikle düşük tavan olan yerlerde bu sıkça karşımıza çıkar. Çoğu mal sahibi veya su tesisatçısı sorunun atık su tesisatında olduğunu düşünür.

Cihazla su kaçağı bulmanın amaç ve avantajı en az hasarla su kaçak tespiti yapılmasıdır. Evinize zarar gelmeden kırmadan dökmeden su kaçağının noktasal olarak tespiti yapılması daha doğrudur.

Alaturka Tuvaletlerde Su Kaçağı Arızasının Nedenleri
Alaturka tuvalet taşının boğaz kısmının Es sifon parçaya sıkı sıkıya geçmesi çok önemlidir. Taş montajında taşın boğaz kısmına pimaş (kafa) geçirildikten Es sifon parçayla birleştirilmelidir. Taşın boğaz kısmı ile es sifon arasında boşluk kalmamalıdır. Aksi takdir de alt kata su sızıntısı yapar.

Alaturka tuvaletlerde tavandan su damlıyor sorununa en çok sebebiyet veren arızalardan bir tanesi de rezervuardan taşa giren temiz su hortumunun tuvalete giriş kısmıdır.
Tuvalet sifonları genel olarak gırtlak hortumu kullanılarak tuvalete su girişi verilir. Yapısı itibari ile zamanla kırılgan bir hale gelen gırtlak hortumunun ilk yapım aşamasında dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir darbeye maruz kalmamalıdır. Çok keskin şekilde dönüş yapıldığından dönüş yerinin kırılıp kırılmadığına dikkat edilmelidir. Taşa giriş kısmına conta koyulup, etrafına silikon düzgünce sürülmelidir.

Klozetlerde Su Kaçağına Sebep Olan Arızalar
Alafranga tuvalet taşlarında tıpkı alaturka taşlarda olduğu gibi taşın gider boğaz kısmının ana gider borusuna bağlantısına dikkat edilmelidir. Bağlantı esnasında ana boruya zarar verilmemelidir. Borunun veya taşın geçmesi için aşırı baskı yapılması bazen borunun kırılması veya çatlamasına neden olur. Klozetlere su girişini yapılan taharet musluklarının dip kısımlarında su sızıntısı sürekli meydana gelmektedir.

Ayrıca alafranga tuvaletlerin montajı tamamlandıktan sonra alt kısımlarına silikon sıkılmalıdır. Klozet altında boşluk varsa, taş yerinden oynuyorsa zemin yıkandığı zaman alttaki boşluklardan alt daireye su kaçağı olabilir.

Su Kaçağı Nasıl Tespit Edilir?

Su kaçağı tespiti yapılırken öncelikle su kaçağının hangi tesisat hattında olduğunun tespiti yapılır. Yapılacak işlemler kısaca aşağıdaki gibidir;

  1. Evinize geldiğimizde öncelikle su saatinin vanalarını kapatırız.
  2. Sonrasında dairenizde mutfak, banyo ve diğer ıslak zeminlerdeki ara musluklar, makine ve arıtma muslukları kapatılır.
  3. Ardından kombinin altında bulunan sıcak ve soğuk su hat vanaları kapatılır.
  4. Banyo bataryasını sökülerek test pompasını sıcak ya da soğuk su hatlarından birine sırasıyla bağlarız. Sırayla yapılan bu işlem esnasında hangi hatta su kaçağı var ise pompada bulunan manometre göstergesinde düşüş görülür ve su kaçağının hangi hatta olduğu tespit edilir.

Sıcak ve soğuk suda yani temiz suda su kaçağı yok ise; dairenizde bulunan gider borularının içi kamera ile kontrol edilir.

Su Kaçağı Tespiti Yöntemleri

  1. Dinleme Cihazı İle Su Kaçağı Tespiti
    Su kaçağı bazı durumlarda önceden bizlere belirti gösterebilir. Bu durumlara örnek olarak, duvar boyasında kabarma, tavan boyasının dökülmesi ve siyahlaşması, su faturasının her ay rutin gelen rakamdan daha yüksek gelmesi, evde rutubet ve küf, fayansların üstüne çıkan nemi buna örnek verebiliriz. Öncelikle evinizde yukarıda anlatılan sorunları yaşıyorsanız fazla vakit kaybetmeden dinleme cihazı ile su kaçağı tespitiyaptırmalısınız.

Kameralı Su Kaçağı Tespiti
Su kaçağı tespiti cihazları su kaçağının türüne göre kullanılmaktadır. Kameralı su kaçağı tespiti cihazı sadece gider borusu su kaçağında kullanılmaktadır. Boru içine gönderilen kameralı su kaçağı tespiti cihazının ekranında borunun iç kısmında bir sorun olup olmadığı görülmektedir.

Hiçbir darbeye maruz kalmadan fayans ya da duvarın içinde bulunan su borularında gelen arıza haliyle sizleri şaşırtabilir. Su Tesisatı ve Su Kaçağı arızalarında doğru tespit ve sonrasında kalıcı çözüm en önemli faktördür. Ayrıca kameralı su kaçağı tespiti cihazımız resim ve video kayıt özelliğine sahiptir. Müşterilerimiz istediği takdir de gider borularında olan arızanın resim ve videosu kendilerine verilir.

  1. Termal Kamera İle Su Kaçağı Tespiti
    Su kaçağı tespitindebirçok cihaz kullanılmaktadır. Bunlardan biriside termal kameradır. Sıcağa duyarlı olan termal kamera sıcak su kaçaklarında ve borularının nerden geçtiğinin tespitinin yapılmasında işimize yaramaktadır. Su tesisatı yapılış düzeni gereği sıcak su borusu ve soğuk su borusu yan yana yapılmaktadır. Dolayısıyla ekstra bir durum yoksa termal kamera ile sıcak su borusu takip edilirse, soğuk su borusunun yeride tespit edilmiş olur.

TEMİZ SU VE GİDER BORULARINIZDA SU KAÇAĞI YOKSA KALORİFER TESİSATINA YÖNELİRİZ.
Kalorifer tesisatının tespit ücreti daha farklı olur. Aşağıda anlatıldığı gibi yapılan görüşmeler sonucu kalorifer borularında su kaçağı olduğu kesinleşmişse kırmadan su kaçağı tamiratı tavsiye ederiz. Bazı müşterilerimiz ilaçla su kaçağı tamiratı istememektedir. Dolayısıyla bu aşamada tespit ve tamirat aşamasını evinize gelmeden konuşuruz.

Telefonda sizden ön bilgi alırız. Isıtma tesisatındaki su kaçağını kombi barı takip edilerek anlaşılmaktadır. Kombi barı sürekli düşüyorsa, kombinize sürekli su ekliyorsanız ısıtma tesisatınızda su kaçağı var demektir. Ancak bazı kombi arızalarında kalorifer tesisatında su kaçağı olmasa bile kombi suyu azalabilir. Kombi suyu azalıyorsa, evinizde veya alt komşunuzda su kaçağı belirtisi yoksa ilk olarak kombi servisi çağırın. Kombi servisinın raporunda kombide arıza olmadığı görülürse tesisata bakılmalıdır.

ÇATIDAN SU GELİYOR

Bina inşaat sürecinde çatı imalatında yapılan hatalar nedeniyle sonraki dönemlerde sürekli su kaçağı meydana gelmektedir. Çatı kısımlarında en sık meydana gelen su kaçağı arızaları aşağıdaki gibidir;

  • İzolasyon sorunu
  • Çatı oluklarının kırılması
  • Oluklarının ek yerinden çıkması
  • Kiremitlerinin kırılması
  • Çatı kısmına kadar çıkan bina havalıklarının kapağının olmaması en sık görülen arızalar arasındadır.

Çatıdan su geliyor soruna giderlerde oluşan tıkanıklıkta sebebiyet verir. Çatılarda bulunan yer süzgeçleri, üstü açık çatı olukları ve inişlerde bulunan pimaş borular rutin olarak kontrol edilmelidir. İç kısımlarında suyun gidişini engelleyecek pislik varsa temizlenmelidir. Yer süzgeçlerinin kapakları sürekli kapalı tutulmalıdır. Yabani hayvanlar ağızlarında taşıdığı ot, kemik ve ceviz gibi maddeleri ağızlarından çatıya düşürmektedir. Gidere kaçan bu yabancı maddeler tıkanmaya yol açar.

Yağmur Yağınca Çatıdan Su Akıyor

Çatıdan su akıyor sorunun başka bir nedeni de bazı binalarda bulunan su depolarıdır. Su kesintisine önlem almak için koyulan su depolarının kontrol ve bakımları yapılmalıdır. Metal türdeki depoların paslanıp paslanmadığının kontrolü gerek su kaçağı açısında, gerekse sağlığınız açısından kontrol edilmelidir. Su giriş çıkış bağlantıları kontrol edilmelidir. Su deposunun şamandırası rutin olarak kontrol edilmelidir.

Teras bölümü olan binalarda açıkta kalan seramik yüzey bölümü varsa derz araları kontrol edilmelidir. Şayet derzlerde sorun varsa tamir edilmelidir.

Uyarı: Derz tamir edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus eski derzin tamamen kazıldıktan sonra yeni derzin verilmesi gereklidir. Aksi taktir de derz üstüne derz tutmayacak yeni yapılan derzler çıkacaktır.

Çatı izolasyonu ve dış yüzeyler için geliştirilen birden fazla izolasyon malzemesi bulunmaktadır. Çatı su akıntısı arızalarının tamiratı kadar tespiti de önemlidir. Tamirat aşamasına geçilmeden önce doğru arıza tespiti yapılması gerekir. Aksi takdir de sürekli sorun yaşarsınız. Birçok kişi bu hataya düşüp ilk önce açık alanlara izolasyon uygulaması yapmaktadır.

PARKENİN ALTINDAN SU ÇIKIYOR

Su sızıntısı bazen alt kata sızmadan önce sizin dairenizde de belirti gösterebilir. Su sızıntısı tavan ve duvarlarda rutubet, tavanda su damlaması veya parke altından su çıkıyor şeklinde görülebilir. Bazı yapılarda su tesisatı hattı tavandan yapılmaktadır.

Parkenin altından su çıkıyor sorununu geniş açıdan inceleyecek olursak; şayet su kaçağı temiz su hattında ise böyle bir durumda ilk yapmanız gereken su saati vanasını kapatmak olacaktır. Aksi takdir de daha çok suya maruz kalan parkeleriniz kabarır ve deforme olur. Su tesisatı masrafınıza birde parke masrafı eklenir. Su sayacı vananızı kapattıysanız, vananızın suyu kesip kesmediğini kontrol etmek için muslukları açıp suyunuzun akıp akmadığına bakınız. Şayet vananız bozuk ise su tesisatı borularınıza su gelmeye devam eder ve su kaçağı evinize hasar vermeye devam eder.

Bunun yanı sıra laminat parkelerin altından ısıtma tesisatı boruları da geçebileceği için kombi barının düşüp düşmediğini de kontrol etmelisiniz. Parkenin altından gelen su ısıtma tesisatı borularınızda meydana gelen su kaçağından dolayı olabilir. Bir detayı hatırlatacak olursak, kalorifer tesisatında parkenin üstüne çıkacak kadar su eksilmesi durumunda kombi hata verecektir.

KOMBİ BARI KAÇTA OLMALIDIR?

Kombi barının ideal seviyesi 1,5 ile 2 arasıdır.

Kombi barında düşme yok ise parkenin altından çıkan su temiz su tesisatınızda demektir. Şayet kombi barı düşüyorsa ısıtma sisteminizin içindeki suyu boşaltmalısınız. Bu işlemi yapmadan önce mutlaka kombinizi kapatmalısınız. Şayet ısıtma tesisatınızda boşaltma vanası yoksa ve durumunuz acil ise evinizde herhangi bir kalorifer peteğini sökerek bütün ısıtma tesisatındaki suyu boşaltabilir ve daha çok su akmasını engelleyebilirsiniz. Yukarıda kendinizce yapabileceğiniz müdehaleler sonunda ilk yapmanız gereken kameralı tesisatçı olan firmamızı aramanız olacaktır.

ISITMA TESİSATINDAKİ SU KAÇAKLARINI KIRMADAN TAMİR EDİYORUZ!
Yanlış okumadınız evinizde hiçbir yeri kırmadan dökmeden su kaçağı tamiri yapıyoruz. Bu işlem için öncelikle ısıtma sisteminiz yani petek temizliği yapılmalıdır. Petek temizliği yapıldıktan sonra ısıtma tesisatınıza evinizde bulunan herhangi bir radyatörden su kaçağını kapatan kimyasal madde olan dr reep ilave edilir.

Kırmadan su kaçağı tamiri yapılırken petek temizliğinin yapılma nedeni şundan dolayıdır; boruların ve peteklerin içinde bulunan pislik ve korozyonlar sebebi ile su kaçağının kapanmama riski olmasıdır. Bu yüzden kırmadan su kaçağı tamiri yapılırken petek temizliği yapılması şarttır.

Su Kaçağı Tespiti Fiyatları

Su kaçağı tespit fiyatları daire, iş yeri ve fabrika gibi tespit yapılacak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir. Detaylı bilgi almak için çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?